Huis van de buurt,
thuis in de buurt.

Ingrid

‘Het sporten bij De Mussen brengt structuur in mijn leven’

“Vóór corona sportte ik wel vier keer in de week. Ik ben hier echt kind aan huis.” Ingrid (63) is blij dat ze weer even in het gebouw van De Mussen is. “Ik mis het echt. Bij De Mussen voel ik me thuis.” Het sporten heeft haar persoonlijk veel gebracht. Ingrid is afgevallen en ze merkt dat het positief is voor haar diabetes. Ook het sociaal contact waardeert ze erg. “Je wordt gemist door je mede-sporters, als je er niet bent.”

Ingrid woont al 47 jaar in Den Haag. Als 16-jarig meisje kwam ze vanuit Suriname met haar ouders naar Nederland. “Suriname zou onafhankelijk worden en het was heel onrustig. Mijn ouders hadden vier dochter en besloten veiligheid te zoeken in Nederland. Ik weet nog dat we in Nederland kwamen. Het was donker en grauw. Ik had zo’n heimwee.”
Ingrid bouwt in Den Haag een leven op. Ze werkt eerst in verpleeghuizen en later als verpleegkundige. Als ze trouwt, stopt ze als verpleegkundige en gaat op kantoor werken. Na zeven jaar huwelijk komen er kinderen, een meisje en een jongen. Het huwelijk strandt na twintig jaar. Later hertrouwt Ingrid. Haar leven lang werkt ze hard.

Teruggetrokken
“Tot zes jaar geleden: ik had nog niet zo lang een nieuwe baan, maar dat liep helemaal mis. Ik kwam op de plek van iemand die daar al 25 jaar werkte. Drie jaar heb ik met pijn in mijn buik gewerkt. Tot het niet meer ging, ik werd ziek. Met wederzijds goedvinden ben ik toen gestopt. Na 38 jaar stopte mijn werk. In het begin heb ik daar wel verdriet over gehad. Mijn reuma speelde ook op. Zodoende ben ik dingen gaan zoeken om elke dag te doen.”
Op verschillende plekken in Den Haag gaat Ingrid sporten, maar het blijft moeilijk om een goede plek te vinden. Totdat ze ruim twee jaar geleden na een speurtocht bij De Mussen belandt. “Tot die tijd haakte ik steeds af. Wat het verschil maakt om bij de Mussen te sporten: het is kleinschalig, de sportbegeleiders hebben aandacht voor jou. Doordat ik de lessen en de sfeer zo fijn ervaar, motiveert het mij echt mijn best te doen te bewegen.
Het aanbod is erg divers: van yoga, fitness, pilates, zumba, tot gezond bewegen en wandelen. Yoga vind ik wel het allerleukste. Docente Shera pakt een thema en baseert daar haar les op. Ik geniet daarvan. Er wordt ook goed opgelet of je het goed uitvoert. Sinds ik bij De Mussen ben gaan bewegen, is het mij gelukt 10 kg af te vallen en ik voel mij veel beter. Kortom, ik ben een happy mens.

Voor mij persoonlijk is het allerbelangrijkste dat het mij structuur geeft in mijn dag en leven. Ik moet op tijd opstaan en de deur uit gaan, anders kan ik niet meedoen. Als ik geen afspraken heb, kan ik anders in mijn pyjama blijven lopen. Dan verlummel ik mijn tijd een beetje. Uit mezelf ben ik ook wat meer teruggetrokken. Nu ga ik uit bed en moet ik de deur uit.
Sporten is zo snel afstandelijk. Ik probeer altijd een praatje te maken, maar op andere plekken merkte ik dat contacten met de sporters niet lopen. Híer is er wel sociaal contact. Als je klaar bent, dan rent iedereen niet direct weg. ‘Zullen we nog een kopje thee drinken’, wordt er dan gezegd. Je wordt ook gemist door je mede-sporters als je er niet bent.”

Afvallen
Het afgelopen corona jaar is Ingrid zwaar gevallen. “In mijn eentje lukt het me niet om de motivatie te vinden. In juni hebben we nog wel even gesport, maar daarna niet meer. Natuurlijk kun je ook op YouTube kijken, maar dat doe ik gewoon niet.”
Ze maakt zich zorgen. “De vader van mijn kinderen overleed in februari aan kanker. We waren al meer dan 20 jaar gescheiden en hadden niet veel contact. Maar toch, als het nu stil en donker is, gaat mijn leven aan me voorbij. Het doet meer met me dan ik had verwacht. Het heeft ook effect op mijn diabetes, mijn suikerwaardes. Ik voel me extra verantwoordelijk om goed voor mezelf te zorgen, omdat mijn kinderen nu nog maar één ouder hebben. Ik wil graag gezond blijven.”
Ingrid kan dan ook niet wachten tot de lessen weer hervat worden. “Ik voel me hier thuis. Ik hoop dat het straks weer net zo fijn wordt als voorheen.”

 

Wat het verschil maakt om bij de Mussen te sporten: het is kleinschalig, de sportbegeleiders hebben aandacht voor jou. Doordat ik de lessen en de sfeer zo fijn ervaar, motiveert het mij echt mijn best te doen te bewegen.

Ingrid