Tweets

@michielvdeursen @stevsim Dan moet hij nog even aanblijven als voorzitter 3 dagen 3 uur ago
De Mussen is ook prima vertegenwoordigd op het #schilderswijkfestival2018 We staan met veel informatie in het Verme… https://t.co/psDdBHEHkv 3 dagen 5 uur ago
RT @PlatformKIS: SchilderswijkMoeders bestaat 5 jaar! Vorig jaar bracht KIS de meerwaarde van dit project in beeld: https://t.co/b588Yb2MuQ… 1 week 3 dagen ago
RT @SchilderMoeders: Trots!! Dank je wel @NPORadio1 en @Nieuwsenco voor het ontvangst! Nu gaan we feest vieren! #lustrum #powervrouwen #haa 1 week 3 dagen ago
Oeh spannend, de vrachtwagen van @Nieuwsenco staat voor de deur! Zou dat iets te maken hebben met onze… https://t.co/G2W6Ksz8BQ 1 week 4 dagen ago

Leidse Historici schrijven een boek over de geschiedenis van De Mussen……..

In het kader van het 85-jarige bestaan wordt er momenteel een boek geschreven over de bijzonder geschiedenis van De Mussen.

Het schrijven en samenstellen van het boek over De Mussen ligt in handen van Professor Wim Willem, drs. Diederick Klein  Kranenburg en Wan Tsiang. Diederick Klein Kranenburg is als promovendus verbonden aan de Campus Den Haag. Sinds 2008 is hij bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van de Haagse Schilderswijk (1920-1982). Tijdens dit onderzoek stuitte hij op de bijzondere geschiedenis van De Mussen en het werk van Mr. De Bruin. Professor Willems is hoogleraar Sociale Geschiedenis, met als speciale leeropdracht de moderne geschiedenis van Den Haag. Hij leidt het Centre for Modern Urban Studies op de Campus Den Haag.

De onderzoekers wijzen op de grote voorbeeldwerking van de aanpak van Mr. de Bruin, de lange duur van de geschiedenis van De Mussen en het  sociaalhistorische belang hiervan.
Diederick Klein Kranenburg zegt verder dat hij in zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Schilderswijk stuitte op de legendarische en bijna mythische status van Mr. de Bruin bij de (oud) bewoners van de Schilderswijk.  Volgens Klein Kranenburg heeft het werk van Mr. de Bruin een grote impact gehad op de levens van duizenden arbeiderskinderen in de Schilderwijk. In zijn onderzoek stuitte hij verder op grote internationale belangstelling voor het werk van Mr. de Bruin in de vorige eeuw.

Het boek zal een populair wetenschappelijk karakter hebben, zodat iedereen het kan lezen. Het onderzoek zal plaats vinden aan de hand van het archief van De Mussen, historisch fotomateriaal en interviews met oud-Mussen en oud-medewerkers. Wan Tsiang, die het foto materiaal bij het  boek verzorgd,  zegt verbaasd te zijn over de vele bijzondere en nog in goede staat zijnde foto’s die hij in het archief van De Mussen heeft aangetroffen.

Het zwaartepunt van het boek zal liggen op de jaren 1920-1985 en onderverdeeld zijn in drie perioden:  de periode 1926-1946 toen het Clubhuis werd opgezet en uitgebouwd. In dit gedeelte van het boek zal de aandacht uitgaan naar de achtergrond van het clubhuiswerk, de moeilijkheden in de beginperiode, de situatie in de Schilderswijk in die jaren en de persoon van Mr. de Bruin en zijn filosofie. Ook komen de oorlogsjaren aan bod waarin het clubhuis bleef voortbestaan en ook een aantal extra functies vervulde…Het tweede hoofdstuk behandelt de gloriejaren 1946-1967. De Mussen genoot het vertrouwen van de bewoners van de Schilderswijk en de (ook internationale) reputatie van de werkzaamheden van Mr. de Bruin was groeiende. Het laatste hoofdstuk behandelt de jaren 1967-2010 waarin de Schilderwijk van bevolkingssamenstelling veranderde en de opvolgers van Mr. de Bruin zijn lijn en filosofie proberen vast te houden.

We hopen dat met de heropening van De Mussen in september 2011 het boek en de bijbehorende foto-expositie aan u te kunnen presenteren. Informatie hierover volgt!